Přihlášené přednášky

Tento seznam přednášek obsahuje ty, které nám byly přislíbeny ještě před velkou pandemií, než jsme museli PŘeNoc začít posouvat. Je zde z historických důvodů jako poděkování všem, kteří do toho s námi chtěli jít, a eventuelně bude přesunut. Celý seznam najdeš na stránkách R-NOCi.

Zároveň budeme moc rádi za každou přednášku, pokud by se ti líbilo o něčem popovídat! Přihlašování přednášek se řeší přes sdílené rozhraní R-NOCi.

Staré přednášky, z doby předkoronové
Přednášející Typ Název přednášky Bližší informace
Přednášková noc Krátká (30 min) Úvodní řeč Krátká řeč na úvod. Zjistíte, kde co najdete, co můžete a nesmíte dělat a na koho se můžete obrátit v případě problémů.
Petr Šťastný Krátká (30 min) Rust: programovací jazyk budoucnosti Ukážu vám Rust! Možná jste o něm už slyšeli. Je to úžasný jazyk který je rychlý jako C a přitom paměťově bezpečný. Jak je to možné? Ukážu vám ty nejlepší funkce, které Rust přinesl a vysvětlím, jak to vlastně celé funguje. Taky se podíváme na to, jak se v něm vlastně píšou programy a ukážu jeho syntax. Microsoft, Discord, i Cloudflare už na Rust přešli. A co vy?
Petr Šťastný Workshop (60 min) Otevírání zámků bez klíče, snadno a rychle! Někteří se tím živí, někdo se prostě jenom nudí v metru. Nezávisle na vaší motivaci vás naučím, jak zámky otevírat bez nutnosti vlastnit klíč. Ukážeme si základní techniky a naučíme se otevřít náš první zámek. Je to jednodušší než si myslíte. Workshop je vhodný i pro úplné začátečníky kteří nikdy předtím zámek nedrželi v ruce.
Veronika Boguschová Dlouhá (60 min) Jednorožci Repríza přednášky z HraNoLu 2020. Vše, co jste chtěli, a možná i nechtěli vědět, s diskusní vsuvkou.
Ondřej Havelka Workshop (60 min) Prezentace naslepo Chcete si zkusit jaké to je prezentovat před neznámými lidmi a zároveň nemít ani potuchy o čem to vlastně mluvíte ? Přijde si to zkusit. Nebo se prostě přijďte pobavit nad výkony ostatních.
Petr Šťastný, Heřman Sůra a Matěj Rohlík Krátká (30 min) Jak to bylo doopravdy: Náboženství (1/256) Popovídáme si o skutečných událostech, ze kterých vznikly známe náboženské mýty a legendy. Chcete se stát Mesiášem snadno a rychle? Přijďte na naši přednášku a dozvíte se, jak si založit vlastní náboženství!
Ing. Martin Košťál, MSc. Krátká (30 min) State of the art research at CIIRC and opportunities for student researchers Má cesta k doktorskému studiu na CIIRC, můj výzkum vícejádrových procesorů a výzkumné příležitosti pro studenty.
Ladislav Marko Krátká (30 min) CTF? Aneb jak lovit vlajky a naučit se háčkovat Popovídáme si o Capture the Flag. Ukážeme si, jak můžou být složité koncepty bezpečnostní informatiky zkomprimovány do zábavných her. Zjistíme jakým způsobem fungují a jakým způsobem se na nic lehce* naučíte háčkovat.
Dalibor Kramář Dlouhá (60 min) Menší teorie nad peanovy axiomy Hlavní myšlenkou této přednášky je vystavění si vlastní teorie pouze z axiomů, definic a vět, které jsme si sami dokázali. Představíme si přirozená čísla jako algebraickou strukturu s následnickou funkcí. A dokážeme si základní vlastnosti sčítání a násobení. Jelikož bych byl rád aby přednáška byla interaktivní, tak vás poprosím, abyste si vzali papír a psací potřeby. Na přednášce se často vyskytuje důkaz matematickou indukcí, proto doporučuji si indukci připomenout.
Matej Lieskovský Dlouhá (60 min) Filozofie vědy Volné povídání o tom, že evoluce je jenom teorie, v čem se liší matematika od fyziky, a proč je náš vesmír špatným modelem. Nebojte, po přednášce to snad bude dávat smysl.
Michal Žáček Krátká (30 min) Esoterické programovací jazyky Myslíte si, že Hello World je třeba dva roky solvevovat? Má na vás Brainfuck moc málo dimenzí? Nemám ponětí jak to funguje a jejich tvůrci pravděpodobně také ne. Kompilace nezaručena. [->+<]
Jonáš Havelka Extradlouhá (90 min) Turingův stroj *výstraha: Teoretická informatika* Nemáte zrovna po ruce počítač a chcete si ověřit, že to, co stlučete z kamení a dřeva, co máte zrovna po ruce, bude umět vypočítat všechno, co obyčejný počítač? Tak přesně pro vás je tu Turingův stroj. První část bude teoretický úvod, druhá pak představení různých „strojů“ (jako třeba PowerPoint), které umí to, co normální počítač.
Radka Opltová Střední (45 min) Jak se dostat do zahraničí, když já ani moji rodiče nejsme milionáři Povím vám, jak jsem se do zahraničí dostala a co jsem tam dělala - nejprve jako au-pair, podruhé studovat. Oboje jsem zvládla bez agentury na vlastní pěst a bylo to to nejlepší, co jsem mohla udělat. Není čeho se bát, skočte do toho po hlavě. Nevěříte? Přijďte se inspirovat! Dle zájmu bude vyhrazen čas na diskuzi.
Barbora Bezoušková, Tereza Zmatlíková, Nikol Šmuljaková Workshop s krátkou přednáškou (60min) Impro! Improvizace je schopnost, kterou potřebujeme každý den. Věděli jste, že jí můžete i zlepšovat? Dokonce v ní můžete i soutěžit a bavit diváky na prknech co znamenají svět. pojďte improvizovat lmao

Registrace přednášky

Všechny přednášky se přihlašují přes sdílené rozhraní R-NOCi.